Uusi kohde!

Vesivahingon korjaus, Kisko

12 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

RemppaNiko, Lempäälä

13 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Espoo

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Huopakaton pinnoitus, Kempele

7 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Maalauspalvelu Sivel, Helsinki

17 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Omakotitalon laatoitustyöt Espoo, Espoo

8 tuntia sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Kivilattiat ja laattalattiat - Opas ja toteutuneet hinnat

Artikkelissamme pääset tutustumaan laattalattioiden ja kivilattioiden toteutuneisiin hintoihin ja pystyt kätevästi näkemään kuinka paljon sinun tuleva lattiasi saattaisi maksaa.

Saat myös parhaimmat vinkit kivi- ja laattalattiaremontteihin.


Lattialaatan asennus ja asennuksen hinta

Kivilattian hinta vaihtelee projektilta toiselle riippuen muun muassa lattian koosta, laattojen laadusta ja työn vaativuudesta. Esimerkiksi 16 neliömetrin lattialaatan uusiminen maksoi materiaaleineen 1 800 euroa, kun taas 75 neliömetrin liikekiinteistön laattalattian vaihto Helsingissä maksoi 5 294 euroa.

Toteutuneiden kivilattia ja laattalattia remonttien hintoja:

Kivi- ja laattalattiat ovat levittäytyneet olohuoneisiin

Luonnonkivi on viime vuosina kasvattanut suosiotaan lattiamateriaalina. Kiveä sekä keraamisia lattialaattoja asennetaan nykyään myös oleskelutiloihin, kun aiemmin niitä löytyi lähinnä eteisistä ja kylpyhuoneista. Lattiaa ei pidetä enää tausta- vaan sisustuselementtinä. Laattalattiat tarjoavat mahdollisuuden sekä tyylikkyyteen että leikittelyyn elävillä pinnoilla, yksityiskohdilla ja väreillä.

Aloita onnistunut laatoitusremontti!

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää tekijä remonttiin.

Kotimaiset kivilajit, kuten graniitti, liuskekivi ja vuolukivi, sekä marmori, kalkkikivi, savesta puristetut keraamiset laatat ja poltettu tiili ovat näyttäviä, kauniita, kestäviä lattiamateriaaleja. Pitkän elinkaarensa ja kierrätettävyytensä ansiosta laattoja voi pitää ympäristötietoisena valintana huolimatta esimerkiksi louhinnan aiheuttamasta kuormituksesta.

Laattojen asennus on taitolaji

Lattian suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla tilan käyttötarkoitusta, tunnelmaa sekä kantavan rakenteen soveltuvuutta. Kivi- ja laattalattiat vaativat myös riittävän lujan ja tasaisen asennusalustan, kuten betonivalun tai laatoitettavaksi tarkoitetun levyrakenteen. Teknisessä suunnittelussa on huomioitava alustan mahdollinen liikkuvuus, jottei esimerkiksi kutistuva betoni rikkoisi laatoitusta.

Myös talon rakenteet elävät lämmön, kosteuden ja painumisen vuoksi. Laattalattia vaatii hyvin suunnitellut ja oikein toteutetut liikuntasaumat esimerkiksi seinien ja lattioiden liitoskohtiin.

Pohjatöiden, kuten alustan hiomisen ja tasoituksen, jälkeen määritetään laatoitettavan alan keskipiste, koeladotaan tai piirretään laatat lattiaan ja varmistetaan saumakoko.

kivilattia luonnosta

Tyypillisesti laatoittamien etenee takaseinästä kohti oviaukkoa. Kiinnityslaasti levitetään niin suurelle alalle kuin on mahdollista laatoittaa 20 minuutissa. Jotta valmis lattia kestäisi suurtakin kuormitusta, laasti on saatava tarttumaan koko laattaan. Kun laatoitus on kuivunut vähintään vuorokauden, vuorossa on tiivis saumaus.

Saumojen kovetuttua laatat puhdistetaan laastikalvosta. Kivilattiat käsitellään hoitoaineella ennen käyttöönottoa, mikä estää tahroja imeytymästä huokoisempaankaan kiveen. Lattian myöhempään huoltotarpeeseen vaikuttavat kulutus sekä kivilaji: marmori kaipaa huolenpitoa enemmän kuin graniitti.

Kivilaattojen ominaisuudet vaihtelevat suuresti

Lattiamateriaalia valitessa kannattaa huomioida ulkonäön lisäksi kulutuksen kestävyys, helppohoitoisuus ja käyttömukavuus. Lattialämmitys on kivi- tai laattalattioiden tavanomainen seuralainen. Lämmitetty lattia varastoi lämpöä tehokkaasti, luovuttaa sitä tasaisesti ja tuntuu miellyttävältä.

Laattalattia vaikuttaa myös tilan akustiikkaan: kovan materiaalin vastapainona sisustuksessa voi suosia pehmeitä mattoja, sohvia, verhoja.

Kilpailuta remonttisi

Jätä remontti-ilmoitus

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Kivikään ei ole koskaan vain kiveä: eri lajien ominaisuuksissa on suuria eroja. Kova graniitti kestää kulutusta eikä naarmuunnu yhtä helposti kuin marmori, jonka arvostus perustuu osaltaan juuri työstettävyyteen sekä tietysti upeisiin pintakuvioihin ja värisävyihin. Liuskekivillä taas saa toteutettua lattian, jossa luonnonkiven vapaat muodot ovat keskeinen elementti.

Pintakäsittely antaa lopullisen silauksen

Lattian ulkonäköön vaikuttavat kivilajin lisäksi laattojen koko ja muoto sekä mahdollisesti käytetyt katseenvangitsijat, shakkilautaruudutus tai koristereunukset. Erilaiset pintakäsittelyvaihtoehdot myös antavat kivilaatalle erilainen silauksen.

Sisätilojen kivilattiat ovat yleensä kiillottuja tai hiottuja. Kiillotus voimistaa kiven väriä, pinta on kiiltävä, sileä ja peilaava. Hiotun kivilattian väri vaihtelee hionta-asteen mukaan silkinhimmeästä lähes kiiltävään ja heikosti kuvastavaan pintaan. Muita mahdollisia pintakäsittelyitä ovat esimerkiksi harjaus, poltto tai hiekkapuhallus.

Graniitti- ja marmorilattiat käsitellään useimmiten kiillottamalla. Pinta on kuitenkin hiottua liukkaampi etenkin kosteana, joten tilan käyttötarkoitus määrittää parhaan vaihtoehdon.

Myös kivilaji vaikuttaa pintakäsittelyn valintaan. Pehmeille kivilajeille, kuten lämpöominaisuuksiltaan loistavalle vuolukivelle, sopii parhaiten hienohionta. Kiillotettu vuolukivi kuluu himmeäksi, jolloin kulkureitit alkavat erottua seinänvierustoista, kun taas hiottu lattia säilyttää yhtenäisen ilmeensä myös ikääntyessään.

Kivilattia, laattalattia vai klinkkerilattia?

Savesta puristetut, usein kvartsia ja maasälpää sisältävät, keraamiset laatat ovat näyttäviä, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia. Keraamisia lattialaattoja kutsutaan klinkkereiksi, ja ne ovat kestävämpiä kuin tavanomaiset kaakelit. Lasittamattoman klinkkerilaatan pinta voi olla himmeä, hieman kiillotettu, täyskiillotettu tai vaikkapa strukturoitu, ja yleensä ne kestävät kulutusta paremmin kuin lasitetut. Myös lasitetuissa laatoissa on erilaisia pintavaihtoehtoja, kuten karhennettu, kiiltävä ja matta.

Kiiltävimmät lattialaatat ovat moniin kohteisiin liian liukkaita, mutta toisaalta sileä pinta on rosoista helpompi puhdistaa. Tilan käyttötarkoitus ratkaisee ominaisuuksiltaan sopivimman laatan.

Visuaalisesti keraamiset laatat tarjoavat loputtomasti mahdollisuuksia. Niitä voi tilata kaikenkokoisina, lukemattomissa sävyissä, monivärisinä, kuvioilla tai ilman, ja tyylivalikoima ulottuu futurismista retroon, klassismiin ja antiikkiin. Keraamisen lattian suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana.

Kivilattia on asunnon arvoa nostava sijoitus. Kivi voi lopulta tulla myös edullisemmaksi kuin halvemmat materiaalit, jotka kuluvat nopeammin vaihtokuntoon. Hyvin hoidettu kivilattia on lähes ajaton: se ikääntyy arvokkaasti ja pinnan voi tarvittaessa kiillottaa tai hioa uudelleen.

Löydä luotettava tekijä

Pyydä tarjouksia

Urakkamaailman kautta sovittuja remonttisopimuksia turvaa Urakkamaailman remonttiturva.

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi