Uusi kohde!

Terassilaattojen piikkaus, Kirkkonummi

47 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Ojala ojankaivuu Oy, Pernajan Vanhakylä

6 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Tampere

1 tunti sitten

×
Uusi kohde!

Lattian remontti, Espoo

52 minuuttia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Kivityö Laakkonen, Kangasala

15 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Wc-pytyn asennus (2 kpl), Helsinki

1 tunti sitten

×
Päivitetty 01.12.2023

Äänieristys ja sen parantaminen

Kenen vastuulla on äänieristys huoneistossa ja miten parantaa ääneneristystä?

Tässä artikkelissa käsittelemme äänieristystä ja äänieristyslevyjä huoneistossa. Artikkelissa tutustut milloin äänieristyksen parantaminen on taloyhtiön vastuulla ja milloin ei.

Lue myös miten voit itse vaikuttaa äänen eristykseen asunnossasi.


Äänieristyksen parantaminen

Äänieristyksen parantaminen voi olla tarpeen esimerkiksi muusikolle joka haluaa harjoitella vapaasti naapureita häiritsemättä tai jos melu naapureilta käy häiritseväksi. Jos melu häiritsee ja johtuu huonosta erityksestä kannattaa ensin kääntyä taloyhtiön ja isännöitsijän puoleen, sillä taloyhtiön pitää korjata puutteet, jos melu on terveydelle haitallista.

Tarvittaessa taloyhtiö voi suorittaa melumittauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisee Asumisterveysohjeen, jossa annetaan ohjearvoja enimmäismelutasolle. Isännöitsijäliitto kuitenkin painottaa, että koviakin ääniä olisi siedettävä, vaikka syynä olisi huono äänieristys, jos rakennus on täyttänyt sen rakentamisaikanaan voimassa olleet rakentamismääräykset. Asiasta on myös korkeimman hallinto-oikeuden päätös. Tähän saattaa tulla tulevaisuudessa muutos, kun Sosiaali- ja Terveysministeriö pyrkii samaan sen määräyksiä sitovammiksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut vuona 2015 Asumisterveysasetuksen, joka osittain kumoaa aiemman julkaisun. Ohjeessa määritetään esimerkiksi melun mittaustavat ja desibelimääräiset raja-arvot.

Aloita onnistunut remontti

Löydä remontillesi luotettava tekijä

Tekemällä remontti-ilmoituksen Urakkamaailmaan saat tarjouksia paikallisilta ja taustatarkistetuilta ammattilaisilta.

Herkkäuninen saattaa joutua äänieristämään omaa asuntoaan

Jo varsin pienellä panostuksella on mahdollista saada parannuksia aikaan, mutta ihmeisiin äänieristykset eivät pysty. Melu voi olla joko niin kutsuttua ilmaääntä tai runkoääntä. Ilmaääntä on helpompi eristää, mutta usein meluongelmat johtuvat molemmista melutyypistä.

Melun eliminoinniksi kannattaa kiinnittää huomiota ilmatiiviyteen, joka vähentää ilmaääntä, ja värinän vähentämiseen, joka vaikuttaa runkoäänen mahdollisuutta liikkua rakenteissa.

Äänieristystä parantavat parhaiten paksut, painavat ja ilmatiiviit rakenteet. Korkeat äänet kulkevat rakojen kautta.

Jos häiritsevä melu tulee porraskäytävästä tai vaikka oman huoneiston toisesta huoneesta, voi oven vaihtaminen olla paikallaan, sillä niiden äänieristävyys voi vaihdella suuresti.

Myös oven tiiviys oven karmeista kannattaa tarkistaa ja ovitiivisteen lisääminen tai vaihtaminen voi vaikuttaa suuresti. Lisäksi voi joko asentaa välioven tai parantaa entistä väliovea vaihtamalla esimerkiksi massiivipuuhun.

äänieristysseinä

Tee-se-itse äänen eristäminen asunnossa

Melun tullessa joltain seinustalta helpointa voi olla esimerkiksi suuren ja painavan ryijyn asettaminen seinälle.

Seuraava vaihtoehto voisi olla esimerkiksi suuri kirjahylly jonka taakse voi asentaa äänieristelevyä.

Viimeinen vaihtoehto on rakentaa erillinen äänieristysseinä. Tämä pienentää huonetta noin vajaan kymmenen senttimetrin verran riippuen toteutustavasta.

TEE-SE-ITSE äänieristysvinkki: Koko seinän peittävä kirjahylly saattaa jo eristää tarvittavan määrän naapurista tulevaa melua.

Äänieristysseinän on tärkeä olla irti varsinaisesta seinästä ja kiinnitettynä lattian, katon ja vieressä olevien seinien kautta. Välit täytetään villalla. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että vaikka ääni vaimenee voi se vielä kulkea katon, lattian tai vaikka patterin kautta.

Jos meluhaitta tulee yläkerrasta, on mahdollista rakentaa alas laskettu ja tärinäeristetty katto, joka hieman pienentää huonekorkeutta. Itse katto kiinnitetään seiniin tärinältä eristettynä niin, ettei ylhäältä tuleva runkoääniä pääsisi huoneeseen. Hintaa tällaiselle katolle tulee vähintään noin 50 euroa neliöltä.

Äänieristyslevyjen hinta

Äänieristyslevyjen hinta vaihtelee ominaisuuksista ja valmistajasta riippuen noin 15-35 euroa neliöltä. Äänieristyslevyt rajoittavat äänen liikkumista, vaikuttavat huoneen ulkonäköön ja voivat jopa toimia paloturvallisuutta parantavana elementtinä.

Äänieristyslevyjen ominaisuuksia kannattaa ostaessa vertailla. Äänieristelevyistä voidaan joskus puhua myös akustiikkalevyinä, jolloin puhutaan jo huoneen äänimaiseman parantamisesta.

Aloita onnistunut remontti

Ilmoituksen jättäminen on ilmaista, eikä sido remontin tilaamiseen.

Löydä luotettava tekijä

Aiheesta muualla

Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetus

Lue alla olevista artikkeleista kuinka onnistut remontissasi