Uusi kohde!

Autotallin vesikattoremontti, Sastamala

3 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Marko Viik, Vantaa

9 tuntia sitten

×
Sopimus

Uusi sopimus luotu, Helsinki

2 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Yksiön kaikkien pintojen kunnostaminen, Espoo

4 tuntia sitten

×
Urakoitsija-arvostelu

Maalauspalvelut J.Monten Oy, Helsinki

10 tuntia sitten

×
Uusi kohde!

Astianpesukoneen asennus, Tampere

4 tuntia sitten

×

Jätevesiasetus astuu voimaan vaiheittain

Uusi jätevesiasetus on hämmentänyt mökkeilijöitä jatkuvilla muutoksillaan, ja hankalasti ymmärrettävien säännösten vuoksi. Pyrimme tässä artikkelissa maanläheisesti selittämään, miten asetus mahdollisesti koskee sinun mökkiäsi, millä aikataululla ja mitä sinun tulisi tehdä.

jätevesiasetus 2016

Jätevesiasetus koskee kiinteistöjä, jotka eivät kuulu viemäriverkostoon. Sen tarkoituksena on parantaa vesien, ja jokien veden laatua vähentämällä veteen pääsevien ravinteiden ja jätteiden määrää. Jätevesiasetus sisältää siis haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyyn liittyvät ohjeet ja säädökset.

Jätevesiasetus säätelee

 • jätevesien käsittelyä,
 • puhdistusvaatimuksia,
 • siirtymäaikaa sekä sitä,
 • milloin käsittelyvaatimuksista voidaan poiketa.


Käytännössä, jos asetus koskee mökkiäsi, tulee sinun asentaa asianmukainen jätevesijärjestelmä määräaikaan mennessä.

Haja-asutusalueen jätevesiasetus

Modernin haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen historia alkoi vuonna 2000, jolloin hyväksyttiin ympäristösuojelulaki, jossa säädettiin jäteveden puhdistusvelvollisuus viemäriverkostoon liittymättömille kiinteistöille.

Vuonna 2004 astui voimaan asetus, joka vaatii joka haja-asutusalueen kiinteistöltä selvitystä siitä, miten jätevesi puhdistetaan ja että, kiinteistöjen jätevesipuhdistuksen tulisi olla kunnossa vuoteen 2014 mennessä.

Jätevesisäädöksiä muutettiin vuonna 2011 kumoamalla aikaisempi asetus ja antamalla uusi esitys sen tilalle. Muutoksia oli esimerkiksi, että yli 68-vuotiaat (syntyneet ennen 9.3.1943) vakituiset asukkaat vapautetaan vaatimuksista, kunnan viranomainen pystyy vastaisuudessa myöntämään määräaikaisia poikkeuslupia, päästörajojen aleneminen ja remonttien aikarajan siirtyminen kahdella vuodella eteenpäin.

Keväällä 2015 valtioneuvosto hyväksyi jätevesiasetuksen siirtymäajan jatkamisen kahdella vuodella 15.3.2018 asti, ja lopulta alkuvuodesta 2016 Ympäristöministeriö teki ehdotuksen jätevesisääntelyn kohtuullistamisesta. Asiasta on kirjaus myös Juha Sipilän hallitusohjelmassa.

Kuten historiasta huomaa, jätevesiasetus on pitkään ollut jatkuvan muutoksen alaisena ja ajantasaisen tiedon löytäminen voi olla vaikeaa.


Löydä luotettava urakoitsija jätevesijärjestelmällesi


Listaamme tähän tärkeimmät muistettavat asiat:

 • Jätevesiasetus koskee vain kiinteistöjä jotka eivät kuulu viemäriverkostoon.
 • Vuoden 2011 asetus säätää jätevesipuhdistuksen minimimääräykset, mutta kunta voi tarvittaessa asettaa tiukemmat vaatimustasot. Tarkista siis ensin kuntasi vaatimustaso.
 • Uudisrakentamisessa tai siihen verrattavissa olevien korjaus- tai muutostöiden ohessa on kiinteistön jätevesijärjestelmä saatava vastaamaan asetuksen vaatimuksia. Jos siis olet tekemässä suurta remonttia, tarkista tuleeko sinun myös samalla tehdä muutoksia jätevesijärjestelmääsi.
 • Ennen vuotta 2004 rakennetuissa kiinteistöissä, jätevesien käsittelyn tulee vastata asetuksia viimeistään 15.3.2018.


Jätevesiasetuksen toteuttamisesta voi hakea vapautusta:

 1. Jos kiinteistöllä on vain kantovesi, jolloin muut kuin vesikäymälän jätevedet voi johtaa puhdistamatta maahan. Purkupaikkaan on tehtävä kivipesä, jonne jätevedet johdetaan.
 2. Sinua koskee ikäperusteinen automaattivapautus, jonka perusteella yli 68-vuotiaat (syntynyt ennen 9.3.1943) vakituiset asukkaat vapautetaan vaatimuksista.
 3. Tai voit hakea määräaikaista lykkäystä johon oikeuttaa mm. vaikea elämäntilanne tai sosiaalinen suorituseste.


Huomaa myös, että jos mökkisi on lähellä vesistöjä (alle 200 m.) on mahdollista, että kunta on asettanut tiukemmat rajat jäteveden puhtaudelle kuin mitä "kuivalla maalla" oleville kiinteistöille. Tarkista kuntasi linja.


Tämä oli lyhyt yhteenveto jätevesiasetuksen tärkeimmistä kohdista. Lisää informaatioita löydät esimerkiksi kunnaltasi tai ympäristöministeriön nettisivuilta.


Löydä luotettava tekijä jätevesijärjestelmälle

Tässä artikkelissa tutustut jätevesiasetuksen tärkeimpiin kohtiin, kuten

 • mitä jätevesiasetus tarkoittaa ja mihin se vaikuttaa,
 • milloin minun täytyy huomioida jätevesiasetus,
 • milloin jätevesiasetus astuu voimaan ja
 • milloin jätevesiasetuksen noudattamisesta voi saada vapautuksen?Urakkamaailmasta löydät luotettavan ammattiurakoitsijan remonttiin kuin remonttiin, ilmaiseksi.

Lue miksi kannattaa käyttää Urakkamaailmaa

Aloita turvallinen remontti tästä
Tarvitsetko remontillesi valvojaa? Tilaa luotettava ja puolueeton valvoja remontillesi. Rakennusvalvoja varmistaa, että remontti sujuu suunnitellusti, ja että lopputulos on hyvän rakennustavan mukainen.

Lue lisää rakennusvalvonnastaLue myös nämä:

Salaojitus hinta

Salaojituksen hinta

pihasuunnittelu hinta

Pihasuunnittelu hinta

Peltikaton maalaus hinta

Peltikaton maalauksen hinta

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

maalämpöpumppu vesistössä

Maalämmön hinta

saunan panelointi hinta

Saunan panelointi

Patolevyn asentaminen

Patolevyn asentaminen

Omakotitalon putkiremontti

Omakotitalon putkiremontin hinta

mikrosementti hinta

Mikrosementti hinta

Kodinhoitohuoneen remontti

Kodinhoitohuoneen remontti