Säästä rahaa remontissasi

Kilpailuta remonttisi minuuteissa

Urakkamaailmasta löydät luotettavan urakoitsijan remontillesi.

  • Ilmaiseksi
  • Nopeasti
  • Luotettavasti

Pyydä tarjouksia remontillesi

Kylpyhuoneen valaistus

 

 Rakennuksen tyyppi

Kerrostalo

 Pinta-ala

8 m2

 Sijainti

Helsinki

 Rakennuksen ikä

5

 Remontin toteutus

06.02.2020

 Siivous

-

 Kategoria

Sähkötyöt

Kuvaus

Sähkötyöt kylpyhuoneessa:

Pähkinänkuoressa:
- 5-6 spotin asennus
- yksi lisäpistorasia
- LED-muuntajan liittäminen verkkojännitteeseen ja Push-dim -ohjattavaksi.
- johdin makuuhuoneen lisäkattovalaisimmelle: seinäpistoke - katkaisin - valaisinpistoke, johdon pituus n. huonekorkeus (annan tarkan mitan myöhemmin).

Yksityiskohdat:

Kylpyhuone:
- Kaksi vanhaa valaisinta kytketään pois käytöstä. (Toistaiseksi lamput voi jäädä ei-kytkettyinä kattoon, otan myöhemmin pois ja mietin mahd. reikien paneloinnin piiloon - jää mulle). Vanhojen valojen kytkimestä (Exxakt 5-kytkin eli parikytkin) syttyvät 5-6 uutta upotettavaa pikkuspottia kattoon (IP65, GU10 kanta). Laskettu katto ja huoltoluukku löytyvät, joten kaikki työ tapahtuu katon välitilassa. Voin tehdä spoteille reiät ja kun piuhoitus on kunnossa, voin laittaa lamput / polttimot ja jousilamput myös itse paikoilleen.
- Parikatkaisimen toinen kytkin tulee peilivaloille. Peilivalot koostuvat kahdesta valolähteestä: LED-nauha IP65 peilin alareunassa (asennettu) ja LED-nauhasta tehty valaisin (ei ole vielä toteutettu) kattoon roikkumaan. Konsultointi siitä, miten tuollainen täyttäisi kylpyhuoneen kosteusvaatimukset. Käsittääkseni kun matalajännitehommia, saan tehdä ne itse, kunhan muuntajalle asti kaikki on kunnossa ja tarvittavat standardit valaisimen kohdalla täyttyvät. Näille molemmille LED-listoille tulisi 24V tasavirta push-dim -ohjattavasta muuntajasta, joka on esiasennettu peilin taakse kiinteään kehykseen (jonne vesi ei pääse). Johto kytkimestä tulee sinne mukavasti (neljä karvaa sis. jatkuvan virran) ja se on paikallaankin, mutta asennus pitäis viimeistellä määräykset täyttävään kuntoon. (Nyt siellä on kaapelin värillisiä sisäjohtoja ehkä vähän liian pitkästi näkyvillä ennen muuntajaa, en tiedä haittaako kun tilaan ei pääse sorkkimaan.) Seinäkytkimeen impulssijousi (Exxakt 5-kytkin), jolloin toinen parikytkimen painikkeista muuttuu push-dim -painonapiksi ja se osaa ohjata LED-muuntajan himmennystä. Varmistin Exxaktin kohdalla, että vain toiseen painikkeeseen impulssijousen asentaminen onnistuu. Muuntajalle tulee peilin taakse sekä katkaisimen virta, että jatkuva virta , jotka molemmat tarvitaan push-dim -kytkentään (neljä kytkettyä karvaa johdossa).
- Kohteesta ei ole olemassa sähkösuunnitelmaa - ööö - mitä tämä tarkoittaa? On olemassa rakennusvaiheen sähköpiirustukset (talon rakennusvuosi on 2014). Mutta tästä projektista ei ole olemassa sähkösuunnitelmaa muuta kuin omassa päässä ja tähän kirjattuna. Tämän kaiken tarkistaminen / pohdinta tietysti kuuluisi asiaan. :)
- Pintoja täytyy purkaa sähkötöiden edeltä. No, nuo reiät välikattoon lampuille ja yksi pistorasia pesukoneelle viereiseen kaappiin eli sille läpivientireikä ja sille sähkönotto toisesta pistorasiasta.
- Valaisinpaikkoja täytyy siirtää. Kyllä, mutta piuhoitus menee välikatossa niin ei vaatine mitään kiinteätä/raskasta asentelua. Lampuissa on ilmeisesti GU10-kannoille vain n. 20cm liitäntäjohdot, eli niiden kanssa pitää vähän näprätä, jotta saa jatkettua ja pujoteltua tuleville lampun rei'ille. Spotit tulevat muutaman päivän toimitusajalla, eli viim. joulukuun ensimmäisinä päivinä. Hommiin sais heti tulla kun ehtii.
- Valaisimien asennustyö ei kuulu urakkaan. Voin tehdä reiät kattoon itse ja kun piuhoitus GU10-kantoihin on kunnossa, voin laittaa lamput / polttimot ja jousilamput itse paikoilleen.

Makuuhuone:
- Haluaisin makuuhuoneen nurkkaan kattovalaisimen, jolle sähkö seinäpistorasiasta. Suunnitelmani: laitan kiinteän koukun kattoon. Sähköä varten tarvitsisin siis pistotulpallisen johdon, jossa nipsukatkaisin, pituus n. reilu huoneen korkeus (? joku vedonpoistosysteemi jos joku onneton kompastuisi johtoon?) Olisko turvallisinta, jos pistotulpallisen johdon toiseen päähän laittaisi naarasvalaisinpistokkeen? Valaisimen päässä on paljaat johdot, mutta mulla on kyllä urospistokkeita liitettäväksi. Pitäiskö pistorasialta tuleva johto jotenkin kouruttaa esim. nurkkaan kiinni? Olisiko tässä tapauksessa sitten poljettava lattiakatkaisin johdossa parempi? Onko tällainen systeemi ylipäätään "laillinen"?

Bonussektori:
Jos hinta ja laatu kohdillaan, voidaan katsoa muitakin töitä samaan kohteeseen pikapuoliin.


Lue kuinka Urakkamaailma toimii

Tai siirry täyttämään remontti-ilmoitus

Tarvitsetko apua?

Kysy apua